Annonce Mad

Thorupstrand Fiskehus er høj kvalitet og effektiv charme

”Vi kan jo ikke sælge køberemoulade fra tube og kedeligt rugbrød, når vi får dagsfanget fisk ind af så høj kvalitet!” – Janni Olesen, forpagter

Hos Thorupstrand Fiskehus ved Haw’, som det hedder i lokalkendte munde, får du serveret hjemmelavede fiskeretter med kærlighed, ærlighed og god samvittighed. Hele fiskediskens udvalg består kun af, hvad der bliver fanget i de lokale farvande, og det er et valg, som ligger den nye lokale forpagter Janni Olesen, stærkt på sinde. 

”Vi har kun bæredygtigt og naturskånsomt fanget fisk i butikken, og de to begreber dækker over, at man som bæredygtig fisker ikke udrydder bestanden, kun fanger fisk i den rigtige størrelse og ikke overfisker. Naturskånsomt betyder, at man passer på økosystemet mens der fiskes, og derfor også bibeholder de gode ynglepladser, hvilket kun er med til at sikre fremtidigt fiskeri”, fortæller Janni. ”Jeg er jo et grundigt menneske, så jeg sætter mig naturligvis ind i det jeg arbejder med. Ligesom jeg lægger vægt på at uddanne mit personale ligeså, tilføjer hun med et smil.

Forpagter Janni Olesen

Svingtur til hovedstaden og hjem igen

Janni Olesen er født og opvokset på Højgaarden i Slettestrand, og med selvstændige forældre var det bestemt ikke en fjern tanke at drive sit eget. ”Jeg har altid haft en fod inde i restaurationsbranchen, og jeg har arbejdet mange somre på Svinkløv Badehotel som ung. Selvfølgelig tror man ofte, at man skal lave noget andet end sine forældre, men efter mine år i Aalborg, Aarhus og København, så længtes jeg hjem”.

I foråret 2018 gik den ikke længere, og Janni og hendes kæreste Anders savnede naturen og vandet. Derfor solgte de lejligheden på Nørrebro og købte drømmehuset i Slettestrand, med stråtækt tag og udsigt til både hav og grønne marker. ”Jeg pendlede i en kort periode til mit job i København, men det holdte ikke i længden. Anders arbejder som læge i Aalborg, så tiden med hinanden blev også udfordret. Der gik dog ikke lang tid før det begyndte at krible i fingrene for at få mit eget, så jeg var ikke bleg for at slå til, da jeg blev tilbudt et forpagterskab af Fiskehuset her”.

Thorupstrand Fiskehus

De første tre måneder ved Haw

En ny tone skulle sættes an, det var der ingen tvivl om for Janni – og de første tre måneder har været hårdt arbejde, som har resulteret i nyt navn, nyt menukort og nyt personale. Efter en periode med en lukket butik, var der meget der skulle indhentes. 

”Vi laver jo alt fra bunden her, så der skulle syltes med lynets hast, det er jo normalt det, man ville bruge det meste af vinteren til. Så den første måned blev der sat i stand, gjort rent og lagt en hel klar slagsplan for det nye koncept” fortæller Janni.

Der skal fx bruges hele 250kg karrypickles bare i juli måned, som er højsæsonen her i området. Det blev en ilddåb, men der blev løftet i flok med Janni som kyndig og engageret leder, hjulpet godt på vej, af hendes nøje udvalgte hold af erfarne medarbejdere og nye friske hænder. 

Vi har livsnyderi på menuen

”Konceptet går kort sagt ud på, at alt skal smage godt, det skal være ordentligt” fortæller Janni.

Fiskehuset har 3 retter på menuen, og de fleste madkendere forstår udemærket meningen med et sparsomt menukort – det betyder hjemmelavet og frisklavet – hver dag. Menuen udspringer naturligvis af den fisk der kommer ind med bådene, og så har Janni og hendes hold tryllet med råvarerne på bedste vis. ”Vi er jo ikke kokke, men vi leverer en høj standard på maden!” fastslår Janni.

”Fiskefrikadeller er ofte en ret som deler vandene, den er både elsket og hadet, fordi der er mange der frygter, hvad der kan være af ting og sager i sådan en fiskefars. Hos os hakker vi farsen selv af den fineste kvalitetsfisk, og rør den med dild og fløde – kort sagt; verdens bedste fiskefrikadelle!”

Da rødspætter udgør næsten 80% af den samlede fangst om sommeren, så skulle de naturligvis også på menuen. Men de kommer aldrig i nærheden af ønskebrønden, de bliver derimod vendt i rugmelsrasp og stegt på panden lige inden servering.

Menuen består derfor af:

  • Fiskefrikadeller af hjemmehakket torskefars, dild, fløde og næsten ingen mel. Hertil serveres rugbrød, en grøn salat med mormordressing, rustikke syltede agurker og hjemmerørt remoulade. 
  • Smørstegte rugmelspanerede rødspætter med rugbrød, en grøn salat med mormordressing, rustikke syltede agurker og hjemmerørt remoulade.
  • Fish & Chips af torsk, vendt i dej lavet på Thy Classic og mel, serveret med hammergode fritter og hjemmerørt tartarsauce. 

”Vi vil gerne have, at folk får den her fornemmelse af, at man har fundet sig en lille perle, selvom der faktisk kommer rigtig mange mennesker og turister igennem herude. Vi har et fantastisk område, og så er lokalsamfundet i Thorup Strand altså bare noget særligt. Det er så ligefremt, Ik’ så meget pis, som man nok siger, og så er vi altså stædige!” griner Janni. ”Derfor skal det vi laver også være på samme måde: ligefremt og ordentligt”!

At der er kvalitet på menuen, og i butikken, kan der ikke sås tvivl om når man kigger på de nøje udvalgte varer på hylderne. Der sælges is og sorbet fra Thy øko-is, isvafler fra Ryå Mejeri, og gin og brændevin fra både Tranum Mølle og Nordisk Brænderi. Derudover bages der ciabatta brød dagligt, som sælges i butikken sammen med fisken. 

Hjemmebagt ciabatta brød og sodavand fra Thy

Nyhed: Skt Hans burgeren er kommet på kortet

Sankts Hans viste sig også som en kæmpe kulinarisk succes, da der som et særligt indslag blev serveret en hjemmelavet fiskeburger. De mange gæster kunne nyde en økologisk brioche bolle med friteret torsk, akkompagneret af en spidskåls/æble coleslaw, syltede rødløg og dild, serveret med fritter til.

”Vi fik så meget ros og gode tilbagemeldinger, så vi måtte jo have den på kortet om aftenen her i sommerperioden, fortæller Janni med et smil på læben. 

”Vi er heldigvis godt besøgt, både af turister, men også de lokale. Folk kommer også forbi i ydersæsonen og på gråvejrsdage, så selvfølgelig skulle der stadig været et Fiskehus her i Thorupstrand. Det ville være så ærgerligt, at give slip på gæsterne, og jeg har glæder mig så meget til at tage hul på sommersæsonen, og se hvor mange gæster der lægger vejen forbi Thorupstrand” siger Janni begejstret. 

Her fra juli måned er der åbent hver dag fra kl. 11.00 til et godt stykke hen efter aftensmadstid, og sådan fortsætter det til midten af august. Så der bliver rig mulighed for, at slå vejen forbi Thorupstrand Fiskehus til en lækker frokost eller aftensmad. Her får du et godt måltid mad, samt en unik udsigt over en efterhånden svunden kulturarv – de smukke blå fiskebåde fra Haw. 

Følg med på Thorup Fiskehus’s Facebookside lige her, for at få løbende informationer om sæsonåbningstider, lækre inspirationsbilleder og gode tilbud.

Læs meget mere om det skønne fiskehus, og deres store engagement for at bistå den gamle fiskeriarv i ThorupStrand på deres hjemmeside lige her.

Om forfatteren

Avatar

Kristina Kjærgaard Hansen

Journalist, som elsker at skrive om alt der omhandler mad og kultur. Født og opvokset i Flegum, Jammerbugt - men har boet i Aalborg de sidste 11 år. "Jammerbugt vokser på mig, for hver gang jeg kommer hjem og besøger mine forældre, jeg synes området bliver smukkere og smukkere, og jeg vil altid føle mig hjemme her".

Skriv kommentar

Klik her for at poste en kommentar